December 2022

 2022_GEM_00303 -

Subsidiereglement - Topsport

Via deze extra financiële ondersteuning voor topsport kunnen Genkenaren in hun eigen stad hun talenten verder ontwikkelen in een professioneel kader met een subsidie van €23 000 voor een team  van hoogste niveau of  €11 500 voor een team van het 2de hoogste niveau of voor 1 atleet.


Vanuit onze fractie vinden wij het ook super dat Genkse atleten op podia kunnen schitteren met ondersteuning van topsportsubsidies. 


Het subsidiereglement wat hier voor ligt vraagt een duchtige bijstelling.


Het gelijkheidsbeginsel tussen Genkse sportclubs wordt stevig met de voeten getreden. De overheid = de Stad Genk moet gelijke gevallen op gelijke wijze behandelen. Dit is het beginsel van behoorlijk bestuur.


LVL Genk kreeg op 22 05 22 een topsportsubsidie toegewezen van €50 000. Dit is meer dan het dubbele dat vandaag in het reglement wordt toegekend. In de nota van 22.05 stond genoteerd “een specifiek subsidiereglement voor topsport is in ontwikkeling”. Er is een duidelijke verbinding tussen de toekenning aan LVL en het reglement wat nu voor ligt.  Aangezien €50 000 voor LVL Genk toegekend werd moet die lijn doorgetrokken worden voor alle teams van het hoogste niveau. (artikel 1) en in verhouding voor artikel 2 van het reglement.  Aangezien voor onze fractie alle Genkse sportclubs evenwaardig zijn!


Nog straffer is, dat tijdens de commissie verduidelijkt werd dat LVL opnieuw een topsportsubsidie gaat aanvragen binnen het nieuwe reglement. Met deze subsidiehonger verliest LVL glans binnen het Genkse sportieve gebeuren.  Dat deze mogelijkheid reeds gecommuniceerd is geworden voor goedkeuring hier op de raad is niet deftig. Dit kleurt nogmaals de flinke verbinding tussen Schepen Parthoens en LVL.


Andere bemerkingen bij dit reglement.


  • Clubs die niet verbonden zijn aan een sport die opgenomen is in de lijst van het BOIC kunnen geen aanspraak maken van dit reglement: waterskiën, acrobatische gymnastiek, dans, onderwatersporten... Volledigheidshalve dient binnen dit reglement de 27 sporten die vertegenwoordigd worden in de World Games toegevoegd te worden. Een kwestie van het gelijkheidsbeginsel tussen Genkse clubs.
  • Ik deel de bedenking van G-sport Limburg over dit reglement: dat niet-Genkse sportclubs die paralympische atleten uit Genk als lid hebben niet in aanmerking komen voor een subsidie.  Wij kennen subsidies toe van honderdduizenden euro’s aan LaBiomista en Jesster en voor de Genkse paralympische atleten die buiten Genk trainen houden wij de portemonnee dicht. Ik vind dit een schande voor het Genkse sportbeleid! Dit is asociaal!


Concreet vragen wij  dat 3 elementen worden bijgesteld:

  1. Het toekenningsbedrag van €50 000 van topsportsubsidie aan LVL Genk wordt ook toegepast aan artikel 1 en in verhouding aan artikel 2 van het reglement.
  2. Volledigheidshalve dient binnen dit reglement de 27 sporten die vertegenwoordigd worden in World Games toegevoegd te worden.
  3. Paralympische Genkse atleten die buiten Genk trainen  komen ook in aanmerking voor dit reglement.

Copyright © Geert Reyskens